Čokolada kao lijek

Čokolada je bila poznata drevnim civilizacijama poput Maja i Asteka. Tek će španjolski redovnici prvi u Europi proizvoditi čokoladu, a zahvaljujući nizozemcu Conradu J. van Houtenu i njegovoj preši koja je mrvila zrna kakovca danas imamo razne vrste čokolada. Svake godine, 7. srpnja obilježava se međunarodni dan čokolade i zato želimo istaknuti kakve sve dobrobiti ima za zdravlje, kako bi bez grižnje savjesti mogli uživati u slatkom.

Čokolada se dobiva od kakaovca, odnosno od tri vrste kakao zrna – criollo, forastero i trinitario. Criollo, zrno koje daje najkvalitetniju čokoladu, forastero zrno jake arome, i trinitario, zrno hibrid između criollo i forastero zrna.

Ono što čokoladu čini visokovrijednom namirnicom jesu flavonoidi, antioksidansi koji smanjuju rizik od kardiovaskularnih oboljenja, štite stanice od oksidativnog stresa i imaju stabilizirajuće djelovanje na imunosni sustav. Najčešći flavonoidi u čokoladi su katehini i apikatehini.

Tamna (crna) čokolada sadrži visoku razinu flavonoida koji joj daju gorak i specifičan okus zbog kojeg mnogi od nas obožavaju čokoladu. Čokoladi se pripisuje i afrodizijačko svojstvo zbog tri supstance koje su zastupljene: kofein, teobromin i feniletilamin. Stoga, kada god ste u prilici birajte tamnije čokolade zbog njihovih bioaktivnih komponenti koje povoljno djeluju na središnji živčani sustav i utječu na dobro raspoloženje.